Hvad er drivhuseffekten? Forklaring og illustration

I disse klimatider tales der ofte om drivhuseffekter. Men det er ikke noget, mennesker har skabt. Det har været der hele tiden, og det er noget positivt for liv her på jorden. I denne artikel kan du finde en simpel forklaring på, hvad drivhuseffekten er for noget, og hvad det betyder for dig.

Drivhuseffekt atmosfære planter drivhus
Drivhuseffekten har fået sit navn, fordi atmosfæren opfører sig på samme måde som et drivhus, som holder varmen og fugten inde.

Hvad er drivhuseffekten?

Drivhuseffekten sker på følgende måde

  1. Solens energi kommer ind fra rummet mod jorden
  2. Jorden afgiver infrarød varme.
    Pga. gasser i atmosfæren virker atmosfæren som glasset i et drivhus, så varmen ikke kan forsvinde ud. Varmen blokeres i at forsvinde, kan man sige.  Hvilket er godt.
  3. Varmen bliver i atmosfæren, ligesom varmen bliver i et drivhus.

Dette kan illustreres som i denne figur:

drivhus diagram
Drivhuseffekten kan forklares på denne simple måde: Solens energi rammer jorden, der afgiver varme. Pga. gasser i atmosfæren forsvinder det meste af varmen ikke igen, men bliver indenfor.

Drivhuseffekten – godt eller skidt?

Drivhuseffekten er noget godt. Liv på jorden kunne ikke eksistere uden drivhuseffekten. Vi kan være taknemmelige for at være på en planet, hvor dette system fungerer.

Drivhuseffekten holder nemlig på varmen, så det bliver tåleligt at være her. Fandtes drivhuseffekten ikke, ville temperaturen svinge meget mere kraftigt, end den gør lige nu, og liv kunne ikke overleve på jorden.

Kan mennesker påvirke drivhuseffekten?

Den store klimadiskussion lige nu går på, om mennesker kan gøre drivhuseffekten for voldsom. Nogen mener, at det C02, vi selv udleder, forstærker drivhuseffekten så meget, at jorden bliver for varm, isen vil smelte, og jorden vil gå under.

Dette er ikke sandt.

Det er med de senere års temperaturudvikling modbevist, at jorden skulle blive varmere. Men temperaturerne stiger ikke. Nu taler man derfor ikke om global opvarmning, fordi den kan ikke bevises, men om klimaforandring – hvorvidt mennesket kan påvirke jorden.

Men det er ikke videnskabeligt bevist, at drivhuseffekten forstærkes af mennesker, på en måde, så jordens temperaturen stiger.

Hvad med regn og skyer?

Regn og skyer er en vigtig del af jordens system, der får varmen til at blive og vandet til at blive fordelt på jorden. Se Hvad er skyer? og Hvorfor regner det?

Hvad er drivhuseffekten – helt kort?

Drivhuseffekten er det naturlige system, hvor gasser i jordens atmosfære holder på varmen fra solen. Havde vi ikke den, kunne liv ikke fungere på Jorden.

Relaterede artikler

Del med andre

One comment

  1. Hvad er skyld i at flere gletcher forsvinder og indlandsisen smelter? Hvordan er sammenhængen mellem et større område af is i det nordlige Amerika smeltede og fortyndede saltkoncentrationen i Atlanterhavet og bremsede “varmenpumpen” – golfstrømmen, hvilket var skyld i den nyeste istid?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *