Hvad betyder udtrykket “man skal ikke gå over åen efter vand”?

Det danske sprog er fyldt med finurlige ordsprog, talemåder og udtryk. Det er ikke altid man kan regne ud, hvad det betyder – og disse talemåder er ofte til stor adspredelse for udlændinge, når de skal lære dansk. For hvordan i alverden skulle man kunne regne ud, hvad den slags betyder?

Et populært dansk udtryk er talemåden “man skal ikke gå over åen efter vand“, som man ofte hører brugt i hverdagens samtaler og i de danske medier. Men har du nogensinde tænkt over, hvad det egentlig betyder?

I denne artikel kan du læse lidt mere om udtrykkets betydning, og i hvilke sammenhænge man kan bruge dette specielle udtryk.

Ord talemåde udtryk betydning bog papir betyder
Udtrykket “man skal ikke gå over åen efter vand” har en særlig betydning i det danske sprog. Her kan du læse mere om denne betydning

Hvad betyder det, at “man skal ikke gå over åen efter vand”?

Her finder du svaret på betydningen af dette danske udtryk:

  • Udtrykket “man skal ikke gå over åen efter vand” handler om at man kan spare sig en unødvendig indsats
  • Det bruges typisk i forbindelse med, at man ved at vente eller gøre en mindre indsats kan få det samme

Det er en af de populære danske talemåder.

Hvor stammer udtrykket fra?

Danske talemåder har ofte deres oprindelse i noget bogstavelige, hvor en bestemt handling i det virkelige liv på en god eller underholdende måde udtrykker en universel sandhed om livet, som man kan genbruge i mange sammenhænge. Dette er dog ikke altid tilfældet – der findes nemlig mange andre tilfælde, hvor et udtryk har sin oprindelse fra populærkulturen, fx. TV og film, og hvor man skal kende til denne reference eller bare have lært udtrykket udenad. Det er især sidstnævnte kategori af talemåder, der kan give udlændinge problemer, når de skal lære dansk.

Oprindelsen på dette udtryk er ukendt, men dets mening giver sig selv: Udtrykket “man skal ikke gå over åen efter vand” indebærer at man gør noget dumt, man slet ikke behøver. Hvis man går over åen er det helt det samme vand, man kan tage. Derfor giver det ingen mening at gøre sig anstrengelsen, fordi vandet på den første side er ligeså godt.

Kender du svaret, så skriv gerne en kommentar her på siden.

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *