Hvad betyder udtrykket “hvad man ikke ved, har man ikke ondt af”?

Det danske sprog er fyldt med finurlige ordsprog, talemåder og udtryk. Det er ikke altid man kan regne ud, hvad det betyder – og disse talemåder er ofte til stor adspredelse for udlændinge, når de skal lære dansk. For hvordan i alverden skulle man kunne regne ud, hvad den slags betyder?

Et populært dansk udtryk er talemåden “hvad man ikke ved, har man ikke ondt af“, som man ofte hører brugt i hverdagens samtaler og i de danske medier. Men har du nogensinde tænkt over, hvad det egentlig betyder?

I denne artikel kan du læse lidt mere om udtrykkets betydning, og i hvilke sammenhænge man kan bruge dette specielle udtryk.

Ord talemåde udtryk betydning bog papir
Udtrykket “hvad man ikke ved har man ikke ondt af” har en særlig betydning i det danske sprog. Her kan du læse mere om denne betydning

Hvad vil det sige at “hvad man ikke ved, har man ikke ondt af”?

Her finder du svaret på betydningen af dette danske udtryk:

  • Udtrykket “hvad man ikke ved har man ikke ondt af” handler om, at det er bedst ikke at vide alt
  • Det bruges typisk i forbindelse med, at det kommer til at gøre mere ondt, hvis man får sandheden at vide, end hvis man ikke får denne sandhed
  • Det bruges ofte i forbindelse med utroskab, hvor det dog i sidste ende er en falsk sætning, hvor man faktisk ønsker sandheden
  • Der findes dog en lang række sandheder i livet, hvor man bedst fortsætter uden at kende dem.
  • Det kan fx. være, at man har købt noget, der er stjålet, og det nemmeste helt klart er, at man ikke ved det, fordi det fører en masse arbejde og besvær med sig. Et andet eksempel kan være, når andre taler dårligt om een. Det er ofte bedst, at man ikke ved, hvad der bliver sagt.

Det er en af de populære danske talemåder.

Hvor stammer udtrykket fra?

Danske talemåder har ofte deres oprindelse i noget bogstavelige, hvor en bestemt handling i det virkelige liv på en god eller underholdende måde udtrykker en universel sandhed om livet, som man kan genbruge i mange sammenhænge. Dette er dog ikke altid tilfældet – der findes nemlig mange andre tilfælde, hvor et udtryk har sin oprindelse fra populærkulturen, fx. TV og film, og hvor man skal kende til denne reference eller bare have lært udtrykket udenad. Det er især sidstnævnte kategori af talemåder, der kan give udlændinge problemer, når de skal lære dansk.

Oprindelsen på dette udtryk er ukendt.

Kender du svaret, så skriv gerne en kommentar her på siden.

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *