Sundhed

Må børn få soya produkter?

Babyer, børn og unge og deres mad

Soya er populært i Asien og er kommet til vesten. Det kan bruges i mange typer af madlavning, også vegansk mad. Så derfor spørger mange, om børn også kan få soya. Her finder du svaret på, om du kan give de samme soyaprodukter til børn, som du selv spiser.

Soya bønner

Sådan ser Soya bønner ud. Soya bruges fx. til vegansk madlavning og findes i olier, som drikke i soyamælk, som smør, youghurt og meget andet.

Er soya usundt for børn?

Soya er et alternativ til laktoseprodukter, hvis dit barn har mælkeallergi, og det er et billigt alternativ.

Soya har dog den egenskab, at det indeholder østrogen. Det kan påvirke små drengebørns forplantningsevne negativt, hvis de får for meget østrogen. Rigtig meget soya er billigt GMO (genmodificeret) produceret, konsekvenserne af hvilke man ikke helt kender. Og nyere helbredsartikler påpeger at man kan man kun skal købe og spise fermenteret soya for at undgå en lang række andre effekter af soya – det gælder også voksne.

Hos nogen spædbørn er modermælkserstatninger baseret på soya blevet forbundet med visse autoimmune sygdomme i skjoldbruskkirtlen.

Overordnet kan man sige, at der er stor tvivl om effekten af soya, men mange negative tegn..

Soyamælken giver desuden ikke børnene den mængde kalk og mineraler de har brug for – giv det derfor ikke som erstatning for de sunde stoffer i mælk.

Nogen få børn er allergiske overfor proteinen i soya. Disse børn kan selvfølgelig ikke tåle soyaprodukter overhovedet.

Forskellige artikler om soya

Her er et uddrag af en række artiklen om soya – og hvorvidt det er sundt. Svaret er ikke entydigt.

Soya til børn – helt kort

Det anbefales ikke at give for meget soya til børn af en række forskellige grunde, selv om det er et billigt alternativ til mælkeprodukter.

Andre relaterede artikler

Skriv en kommentar