Soya er en meget normal spise i Asien og findes i mange produkter i vesten. Det er også blevet moderne at lave vegansk mad, og mange undgår mælkeprodukter. Derfor begynder mange at erstatte med soyaprodukter i deres madlavning, som fx. soyamælk, soya yoghurt, soyafløde mm. Men er soya egentlig sundt? Her får du svaret.
Er soya usundt?
Soya er et alternativ til laktoseprodukter, og kan spises af både voksne og børn. Se også Hvornår må børn få soyaprodukter?
Men er soya mælk usundt? For at besvare spørgsmålet rigtigt kan man kigge på det gode og det dårlige ved soya.
De gode ting ved soya
Soya har flere positive egenskaber, som at
- Soya er et naturprodukt
- Soyaprodukter er generelt meget velsmagende
- Soya er praktisk som erstatning for mælkeprodukter, fordi det findes som mælk, yoghurt og smør
- Når man fermenterer soya slipper man af med de giftstoffer, der findes i soya
De dårlige ting ved soya
Soya har desværre også en række negative egenskaber, som at
- Soya er indeholder en række giftstoffer
- Soya indeholder futinsyre, som ikke er sundt for kroppen i store mængder
- Soya indeholder østrogen. Det kan påvirke små drengebørns forplantningsevne negativt, hvis de får for meget af detøstrogen.
- Rigtig meget soya er billigt GMO (genmodificeret) produceret, konsekvenserne af hvilke man ikke helt kender.
- Nogen mener, at man kun skal købe og spise “fermenteret soya” for at undgå en lang række andre effekter af soya -hvilket gælder for både børn og voksne.
- Soyamælken giver ikke den kalk og mineraler vi har brug for – det er derfor ikke en god erstatning for mælk, selvom det kan være praktisk.
- Soya er vist at kunne fremkalde allergier
Andre artikler om soya
Her er et uddrag af en række artiklen om soya – og hvorvidt det er sundt. Svaret er ikke entydigt.
- Ris, soya- og havreprodukter (Altomkost.dk – Miljø og fødevare ministeriet)
- Er soya sundt (madforlivet)
- Soya (Alun.dk)
- Svar på alle dine spørgsmål (Diætisten Fielding)
Er soya sundt – helt kort
Der kan ikke drages nogen entydig konklusion omkring soyaprodukter, selvom de fleste tegn er negative. De fleste eksperter anbefaler kun at indtage soyaprodukter i begrænsede mængder pga. de negative egenskaber, og kun fermenteret.