Hvad laver en dyrlæge?

En dyrlæge diagnosticerer, behandler og udfører operationer på dyr af næsten enhver slags. De hjælper med at sikre sundhed på både brugsdyr og hobbydyr. Her i artiklen kan du læse lidt mere om, hvad en dyrlæge egentlig laver.

dyrlæge hund hundehvalp
En dyrlæges funktion er at behandle sygdom, lidelse eller skader hos alle slags dyr.

Hvad laver en dyrlæge?

En dyrlæges funktion er at behandle sygdom hos dyr:

  • En dyrlæge behandler sygdom, lidelse eller skader hos dyr.
  • Udfører både diagnose, behandling og efterbehandling.
  • Lægens speciale og erfaring afgør hvilke indgreb de kan udføre, men de fleste laver kirurgi af forskellig kompleksitet.

Til forskel fra den praktiserende læge må dyrlægerne i højere grad basere sig på kliniske tegn og fund, da dyr ikke er i stand til at fortælle om symptomer, på samme måde som et menneske er det.

En dyrlæge kan derfor drage nytte af at kende til dyrets medicinske historie, og bruger sammen med sine egne observationer resultaterne fra en række tests. Det kan fx. være blodprøver, MR skanninger, urinanalyse, radiografi mv.

Radiografi dyr
Dyrlæger foretager meget ofte skanninger af dyret for at finde ud af, hvad der er galt, da dyret ikke selv kan fortælle, hvad der er galt. Her ses en radiografi af en hund.
  • Dyrlæger skal også kunne foretage aflivning, hvis dyret oplever stor smerte, er uhelbredeligt syg eller har meget dårlig livskvalitet. Det er også tilladt at aflive dyr, hvis man ikke har råd til at have dyret.
  • Der er også hos dyrlægen stor fokus på forebyggende behandling og hjælpe ejeren til, at dyret forbliver sundt.
  • Derfor foretager dyrlægen vaccination mod en lang række sygdomme som rabies mv.
  • Dyrlægen kan også indgå i at rådgive ejeren til, hvordan dyret skal behandles, fodres og støttes på det sundhedsmæssige område.

Er dyrlæge din egen drøm? Se Hvordan bliver dyrlæge?hvordanbliverjeg.dk

Hvilke dyr kan en dyrlæge behandle?

Der er som udgangspunkt ingen grænse for, hvilket dyr, en dyrlæge kan behandle. Dog kan han nok ikke hjælpe dig, hvis du kommer for at genoplive en døgnflue.

  • Hobbydyr og kæledyr som hunde, katte, kaniner, fisk, fugle, marsvin, hamstere, gnavere som mus, rotter og jordegern og endda skildpadder og øgler. Nogen dyrlæger tager sig også af eksotiske dyr som reptiler, edderkopper mv.
  • Heste
  • En såkaldt “blandet praksis” tager sig også af produktionsdyr som kvæg og grise
skildpadde dyr
En dyrlæge kan også hjælpe mindre, eksotiske dyr som fx. skildpadder.

Hvor finder jeg den nærmeste dyrlæge?

Skal du selv bruge en dyrlæge til dit dyr? Så kan du her finde den nærmeste dyrlæge.

Hvad laver en dyrlæge – helt kort

En dyrlæge behandler sygdomme, lidelselser og skader hos alle slags dyr. De foretager observationer, udskriver medicin og kan foretage kirurgiske indgreb på dyret, samt hjælpe ejeren med vaccination, gode råd og forebyggende behandling.

Se også

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *