Det tales meget om glutenfri kost og diæter uden gluten i disse tider, men der er ingen grund til at undgå gluten, med mindre du er allergisk. I denne artikel kan du læse lidt mere om, hvorvidt gluten er noget, du skal undgå.
Hvad er gluten?
Gluten er et protein, som er i mange kornsorter. Det giver elasticitet og luftighed til brødet. Se Hvad er gluten?
Er gluten farligt eller usundt?
En række falske rygter om gluten er kommet ud blandt hverdagsmenneskerne, som tror, at de er sunde, hvis de ikke får gluten. Det er ikke tilfældet.
Gluten er kun noget, man skal undgå, hvis man er allergisk.
- Der er ingen påvist videnskabelig sammenhæng mellem gluten og nogen specifikke lidelser eller sundhedsmæssige problemer
- Gluten er ikke usundt for børn. De må få det såsnart deres mundmotorik tillader det. Se Hvornår må børn få gluten?
- Gluten er ikke usundt for voksne
Man skal kun undgå gluten, hvis man er allergisk.
Om glutenallergi
Cirka 1% af danskerne har glutenallergi, som også går under navnet cøliaki.
De oplever typisk maveproblemer og oppustethed efter at have spist gluten. De fleste kan godt spise mindre mængder, uden at det er alvorligt – men oplever, at de hurtigt efter skal på toilettet. Se også symptomer på glutenallergi
Disse personer skal undgå kost, der indeholder gluten. Men det er fordi, de er allergiske (allergi er en fejlreaktion fra kroppens side på noget, som egentlig er sundst).
Hvis du går med mistanke om, at du har glutenallergi, skal du kontakte din læge. Ellers kan du rolig spise ting, der indeholder gluten.
Sundhedsstyrelsen har ændret anbefalingen – og de har ikke længere noget problem med, at forældre give gluten til børn tidligt. Der er ingen påvist risiko for at barnet udvikler glutenallergi ved at få gluten.
Det er derfor kun glutenallergikere, der har behov for en glutenfri diæt.
Er gluten usundt – helt kort
Gluten er ikke usundt, med mindre man er allergisk overfor det. Gluten er sundt, og du kan roligt spise det. Hvis du tror, at du er allergisk, skal du kontakte din læge.