Hvornår må børn få rugbrød?

Rugbrød er rigtig sundt og smagergodt, men det siges af nogen, at små børn ikke må få det. Er det nu rigtigt – eller er det en myte? Her finder du svaret,  og du kan læse om den rigtige alder at give rugbrød til dine børn.

Rugbrød er sundt for børn
Rugbrød er meget dansk og meget sundt – også for børn. Her kan du læse, hvornår de må få det. (Foto: Finax)

Er rugbrød til børn et problem?

Nej, der er ikke noget problem med rugbrød til børn som sådan, udover at de ikke er klar til at spise det, før deres mundmotorik kan finde ud af det. Hvis børn ikke kan finde ud af at bevæge brødet fra tungespidsen og om bag i munden, vil de spytte det ud igen.

Hvis brødet har mange store kerner, kan kernerne endda sætte sig fast i halsen, og brødet er sværere at spise for barnet.

Rugbrød er altså som sådan ikke farligt, børn er bare ikke helt klar til at spise det før en hvis alder, pga. konsistensen.

Hvilken alder skal børn have, før de må få rugbrød?

Hvis du vil give dine børn rugbrød, kan du med fordel starte med kernefrit rugbrød, som er nemmere at opløse i munden og ikke kan sætte sig fast så nemt. Det kan du gøre allerede når barnet er omkring et halvt år.

Dette tidspunkt kan dog variere meget i forhold til hvor hurtigt barnet kan lære at spise, og hvordan deres mundmotorik udvikler sig. I gamle dage anbefalede mange sundhedsplejerske det såkaldte “bondebrød” til helt små børn, som er meget fint og ingen kerner har, og er nemt at spise.

Vil du give barnet helt normalt kerne rugbrød kan det være klar til dette fra omkring 10-12 måneder. Nogen børn vil dog være klar lidt før, andre en smule senere.

Man skal ikke give sine børn det helt grove “paleo” rugbrød, før de er tre år, fordi denne slags kan indeholder hele eller halve nødder. Se hvornår må børn få nødder?

Hvornår må børn få rugbrød- helt kort

Børn må få rugbrød såsnart deres mundmotorik tillader det, typisk omkring 6 måneder. Start med det kernefri, som er nemmere at spise for barnet.

Hvornår må børn få andre ting?

Se Hvornår må børn få forskellige ting – livskalender

Se også

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *