Hvornår må børn få honning?

Mange spørger sig selv, om børn må indtage honning, og hvilken alder de i så fald skal have, før de kan få det. Her kan du læse svaret på dette spørgsmål til børns mad, og hvad det egentlig skyldes.

Honey
De fleste børn kan lide honning. Det smager himmelsk. Men er det farligt? Her kan du læse, hvornår børn må få honning.

Hvad er problemet med honning til børn?

Problemet med honning er, at det indeholder nogen bakteriesporer fra naturen (honning er et naturprodukt), som hedder “butoliner” (clostridium botulinum). Disse bakterier kan forårsage en infektion hos spædbørn, fordi sporerne deler sig og danner flere bakterier i miljøet som findes hos spædbørn, der ernæres med modermælk. Spædbarnet har nemlig ikke en stabil tarmflora, der kan beskytte mod bakterieudviklingen.

Hvis et spædbarn inficeret med botulisme, viser det sig ved

  • nedsat sutte- og synkeevne,
  • slaphed og
  • tiltagende muskelsvækkelse eller lammelse.

Botulisme er en form for forgiftning. Det er dog en meget sjælden sygdom, og risikoen for at få det er lav. Man har altså ikke grund til panik, hvis det skulle ske, at spædbarnet får honning. Forgiftningen skete dog 3 gange i 2015. Får man mistanke skal man kontakte en læge, der kan give en modgift.

Hvilken alder skal børn have, før de må få honning?

Som beskrevet er der kun en risiko for at blive inficeret med botulisme for små spædbørn. Man bør derfor ikke give sit barn honning, før det er over et år gammelt.

Når barnet er over et år gammelt er der ingen risiko for at spise honning – det smager skønt og er helt ufarligt for børn.

Denne artikel gælder på tværs af  mange forskellige slags typer honning, såsom avocadohonning, kløverhonning og akaciehonning, men også andre typer som lynghonning, rapshonning og vildblomsthonning. Det gælder både dansk honning og udenlandsk produceret honning.

Hvornår må børn få honning – helt kort

Et barn må få honning når han eller hun er et år gammel, fordi spædbørn yngre end dette har en lille risiko for at få botulisme forgiftning, som kommer fra sporerne i honning.

Hvornår må børn få andre ting?

Se Hvornår må børn få forskellige ting – livskalender

Se også

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *