Hvordan opdrager man børn?

Opskriften på at opdrage børn – findes den? Mange mener ikke, at der findes en facitliste. Men her et bud på en opskrift på nogen gode principper.
Forfatteren her på redaktionen har selv haft gavn af disse principper. Du har sikkert nogen andre, og vi hører dem gerne i kommentarerne. Men her er vores.

1. Vær konsistent

At være forælder bør ikke afhænge af dit humør. Sørg for, at dine børn kan regne med at få de samme resultater, uanset hvordan du har det. Hvis dit barn fx. skriger efter slik i en butik og du er træt, og du så giver efter, så har du lige lært dit barn, at hvis de skaber sig, får de deres vilje.

2. Råb aldrig

Hvis din stemme skal hæves før du handler, så fortæller du dine børn, at du ikke mener hvad du siger, indtil lydstyrken når et vist niveau. Din reaktion sender også et signal om, at de skal lytte til dig, fordi du er vred, ikke fordi du vil dem deres bedste.

3. Lær dine børn at tænke ved at give dem valgmuligheder

Hvis barnet fx. laver larm inde i stuen, og du gerne vil have ham/hende ud, så kan du spørge: “Vil du lege på dit værelse eller vil du hellere lege ude i haven?”.

4. Ret holdninger, før de bliver til handlinger

Adfærd begynder altid med en tanke. Tanken manifesterer sig i en holdning, som til sidst bliver til en handling. Dårlige handlinger begynder med forkerte tanker. Når du retter på holdninger, underviser du dine børn i hvordan de skal håndtere deres indre verden, så de ikke laver ballade i deres ydre verden.5

 5. Forstå, at deres hjerne udvikler sig

Hjernens frontallap er vores “årsag og virknings-center”, men den er faktisk ikke fuldt udviklet før barnet er 18-20 år. Derfor kan et barn ikke gennemtænke konsekvensen af sin handling. Har du nogensinde prøvet at spørge dit barn: “Hvorfor sprang du ud fra kommoden?”. De svarer garanteret: “Jeg ved det ikke”. Sandheden er, at barnet virkelig ikke ved det. Barnets “årsag og virknings-center” er ikke udviklet endnu. Hvis du straffer børn for at lære dem om årsag og virkning, frustrerer du bare børnene, og får dem til at føle sig som fiaskoer.

6. Vær den første, der fortæller dine børn om vigtige ting

Første gang man hører noget om en bestemt ting, tager man automatisk imod det som sandt. Det som vi efterfølgende hører om den samme ting (efter den første eksponering) sammenligner vi op imod den første erfaring, og tager imod eller afviser som følge heraf.

Hvis du fx. venter til dine børn er 15 år med at fortælle dem om sex og deres venner derfor fortæller dem det først, vil de sammenligne hvad du siger mod hvad de hørte fra vennerne. Hvis dét, du fortalte dem, var det modsatte af hvad vennerne sagde, vil de sandsynligvis afvise dit input og tage imod deres. På den anden side, hvis du fortælle dem det først, er de mere tilbøjelige til at se deres venners råd som forkert.

7. Vær ikke helikopterforældre

Lad børnene lære af deres egne erfaringer, når det kan lade sig gøre. Når de gør noget, de ikke må, behøver det ikke at få alvorlige konsekvenser. Lad dem eksperimentere. De lærer mere af deres fejl end af deres succeser.

8. Sammenlign ikke børnene med hinanden

Hvis du gør dét, lærer du dem at leve i konkurrence og konstant at måle sig med hinanden. Målet er, at de aktualiserer sig selv fuldt ud. Med andre ord; Lad dem blive til dén person, Gud har skabt dem til at være – ikke en efterligning af den anden.

9. Tal positivt ind i dine børns liv

Når du siger, ”Du er begavet, ærlig, talentfuld” etc. forløser dette faktisk disse kvaliteter i dine børn. Kald aldrig dine børn navne, og giv dem aldrig titler! Du er den person, der har mest indflydelse på deres liv. Deres liv vil bevæge sig i retning af dét, som du synes om dem og siger til dem.

Husk på, at børn ikke er, hvad de gør. Sig derfor aldrig “Johnny, du er en bølle”, fordi han har opført sig bøllet. Forbind aldrig dine børns dårlige opførsel til deres identitet.

10. Bliv ved med at tro på dem

Stop aldrig med at tro på dine børn! Fortæl dem, at de kan blive til hvad som helst, de ønsker i livet. Vær deres største fan og støtte. Vær den person, der katalyserer deres evne til at blive noget stort.

11. Lær børn at løse konflikter

Lær dine børn, hvordan man løser konflikter ved at de ser, hvordan du løser dine. De skal ikke skærmes fra at se dig og din ægtefælle, mens i arbejder jer gennem jeres problemer (medmindre selvfølgelig, at I ikke opfører jer hæderligt).

Du får brug for din visdom til at leve efter dette princip, men dine børn er nødt til at forstå, at der er konflikter i ethvert forhold. De har brug for gode værktøjer til at løse dem istedet for at undgå dem.

12. Et hjem fyldt med kærlighed

Fyld dit hjem med kærlighed til dine børn og til din ægtefælle. Vær kærlig overfor dine ægtefælle foran børnene, så de lærer, hvordan kærlighed ser ud. Kys og kram dem ofte, også i teenageårene.

13. Lær dine børn at respektere autoriteter

Lær dine børn at ære andre, især autoriteter. Tal aldrig negativt om lærere, præster, chefer, politifolk, politikere, ældre osv – også selv om der skulle være nogen af dem, du har noget dårligt at sige om. Faktum er, at dine børn kan ikke få succes i samfundet uden at have en sund respekt for autoriteter. Hvordan skal de kunne holde på et job, hvis de ikke kan gøre, hvad der forlanges af dem?

14. Lad dine børn “overraske dig” med Jesus

Når dine børn kommer ind og ser far eller mor knælende ved sengen, er det ti gange mere effektivt end hvis du fortæller dem, at de skal bede. Når du læser Biblen hver dag i sofaen, sender du et stærkt visuelt signal til dine børn om, at du værdsætter det åndelige. Mennesker forandres gennem observation, ikke gennem argumenter.

15. Lær børnene, hvordan man håndterer penge

Lær dine børn, hvordan man skal håndtere penge. De skal lære at være generøse og at stole på Gud med sine penge. Lær dem hvordan man administrerer sin økonomi, og hvordan man kan skabe velstand.

At give til andre bør være hemmeligheden blandt din families succes. Fortæl dine børn, at de har to valg: De kan tjene Gud, eller de kan tjene penge. Een af dem vil være deres Herre.

Kilde: http://krisvallotton.com/15-tips-to-be-a-successful-parent/

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *