Hvornår må små børn få mælk?

Mælk er skønt, men du har måske hørt tale om, at små børn ikke må få det. Er det rigtigt eller en myte? Her finder du svaret,  og kan læse om den rigtige alder at give mælk til dine børn.

Mælk
Mælk fra koen er en af de sundeste og mest velsmagende væsker i verden. Børn må gerne drikke det.

Er mælk til børn et problem?

Nej, der er ikke noget sundhedsproblem med mælk til børn.

Men man mener, at der måske kan være en sammenhæng imellem mælkeindtag hos 0-1 årige børn og overvægt senere i livet.

Det mener man er fordi, at proteinindholdet i mælk er højere end i fx. modermælkserstatning. Man mener, at der kan være en sammenhæng mellem mange proteiner tidligt i livet og overvægt senere i livet. Man ved ikke helt hvorfor, at der er denne sammenhæng.

Mange forældre oplever, at der er en sammenhæng mellem indtag af mælk og gentagne forkølelser og øreproblemer hos børn. Man har ikke kunnet påvise dette ved forskning, men det er en tommelfingerregel, at man skal stoppe med mælk i en periode til børn med øreproblemer, for at se, om det gør en forskel. Det er formentlig fordi, at mælk producerer mere slim til slimhinderne end hvis de drikker vand.

Hvilken alder skal børn have, før de må få mælk?

Børn kan begynde at drikke mælk, altså komælk, fra de er et år.

De kan godt få modermælkserstatning fra de er helt små. Det er fordi, at proteinindholdet i modermælkserstatning er lavere, fordi erstatningen er produceret, så det ligner det mælk, der kommer fra moderen (altså et menneske), og ikke koen. I moderens mælk er der færre proteiner end i komælk.

Er mælk sundt?

Ja, mælk er sundt. Det er noget af det sundeste, du kan give børn at drikke. Det er faktisk vigtigt, at barnet indtager mælk. Hvis et barn ikke får mælk kan det være usundt for barnet. Se også er mælk usundt?

Er der risiko for mælkeallergi når børn får mælk?

Nej.

Man ved generelt ikke, hvordan allergi opstår. Det er en ubalance i immunforsvaret. Men der er ingen risiko for, at dit barn udvikler en mælkeallergi, hvis det får mælk tidligt. Mange børn har det fra fødslen.

Hvornår må børn få komælk – helt kort

Børn må drikke almindelig komælk fra de er omkring et år. Det er sundt, og der er ingen grænse for, hvor meget de må drikke. Det anbefales, at børn drikker mælk.

Hvornår må børn få andre ting?

Se Hvornår må børn få forskellige ting – livskalender

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *