De fleste elsker et spejlæg stegt perfekt på panden. Det smager skønt! Men har du som mange andre undret dig over, hvordan spejlægget fik sit navn? I denne artikel får du svaret.
Hvorfor hedder det et spejlæg?
Spejlægget har fået sit navn fra ordet “Spegl“. Et spejl er fladt, og man kan se sig selv i det. Det kommer fra tysk “spiegelei“; som betyder spejllignende æg.
Du synes måske ikke umiddelbart, at du kan spejle dig i ægget. Men:
- ægget er slået ud og er blevet fladt – ligesom et spejl.
- Spejl betyder jo bare reflektion i en overflade, og det får ægget også, når det bliver fladt
- Når man laver et spejlæg kan man også se blommen midt i ægget – det kunne man jo kalde “ansigtet” i spejlet
Så derfor hedder det spejlæg.

Hvordan tilbereder man et spejlæg?
Spejlæg kan grundlæggende forberedes på to måder – steges på een side eller begge sider. Det findes der ikke noget ord på på dansk, men på engelsk siger man om spejlægget, at det er;
- sunny side up – hvor altså kun ægget et stegt på den ene side, og har “solsiden opad”
- eller hvis spejlægget er stegt på begge sider kaldet man det “over”, nogengange kaldet “once over lightly” eller “over easy” – fordi spejlægget er “vendt om”, altså “turned over”.
Hvorfor hedder det spejlæg- helt kort
Det hedder spejlæg fordi ægget er slået fladt ligesom et spejl. Og så man man se den runde blomme midt i ægget – det kunne minde om et ansigt.