De 3 grunde til, at det hedder et “spejlæg”

De fleste elsker et spejlæg stegt perfekt på panden. Det smager skønt! Men har du som mange andre undret dig over, hvordan spejlægget fik sit navn? Hvorfor hedder det et spejlæg?

I denne artikel får du svaret.

Hvorfor hedder det et spejlæg?

Spejlægget har fået sit navn fra ordet “Spegl“. Et spejl er fladt, og man kan se sig selv i det. Det kommer fra tysk “spiegelei“; som betyder spejllignende æg.

Du synes måske ikke umiddelbart, at du kan spejle dig i ægget. Men:

  • ægget er slået ud og er blevet fladt – ligesom et spejl.
  • Spejl betyder jo bare reflektion i en overflade, og det får ægget også, når det bliver fladt
  • Når man laver et spejlæg kan man også se blommen midt i ægget – det kunne man jo kalde “ansigtet” i spejlet

Så derfor hedder det spejlæg.

spejlæg
Spejlægget kan spises alene eller sammen med mange andre retter.

Hvordan tilbereder man et spejlæg?

Spejlæg kan grundlæggende forberedes på to måder – steges på een side eller begge sider. Det findes der ikke noget ord på på dansk, men på engelsk siger man om spejlægget, at det er;

  •  sunny side up  – hvor altså kun ægget et stegt på den ene side, og har “solsiden opad”
  • eller hvis spejlægget er stegt på begge sider kaldet man det “over”, nogengange kaldet “once over lightly” eller “over easy” – fordi spejlægget er “vendt om”, altså “turned over”.

Spejlæggets historie

Spejlægget har været en favorit blandt morgenmaden i årtusinder. Men har du nogensinde undret dig over spejlæggets historie?

Spejlæggets oprindelse kan spores tilbage til antikken, hvor romerne spiste et måltid kaldet “ova sphaerica”. Dette måltid inkluderede stegt æg, og det menes, at romerne var de første til at opfinde spejlægget. Men det var først i middelalderen, at spejlægget blev en almindelig morgenmad i Europa.

I det 14. århundrede blev spejlægget kendt som “på spejl”, og det blev lavet ved at stege ægget på en varm plade i stedet for at bruge en gryde. I England blev spejlægget kaldt “hollandsk æg” på grund af dets popularitet i Holland.

I 1800-tallet blev spejlægget mere populært i Amerika, hvor det blev en vigtig del af den traditionelle morgenmad. I dag er spejlægget en populær morgenmad i hele verden, og der er mange forskellige måder at tilberede det på. Nogle foretrækker deres spejlæg stegt på begge sider, mens andre foretrækker det blødt kogt eller pocheret.

Spejlæggets popularitet skyldes ikke kun dets smag, men også dets alsidighed. Spejlægget kan bruges som en ingrediens i en lang række retter, herunder sandwiches, salater og supper. Det kan også serveres på en række forskellige måder, f.eks. på toast, med bacon eller som en del af en engelsk morgenmad.

Alt i alt har spejlægget en rig historie, der spænder over århundreder og kulturer. Det er blevet en fast bestanddel af mange menneskers morgenmad, og det ser ud til, at det vil fortsætte med at være en favorit i mange år fremover.

Gode links

Relaterede artikler

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *