Blå mandag er en populær fest for konfirmander, der typisk fejres lige efter konfirmationen om søndagen. Men har du nogensinde undret dig over, hvordan denne mærkedag har fået sit navn?
Her får du svaret, der måske kan redde samtalen til konfirmationsfesten.
Hvorfor hedder konfirmandernes festdag “blå mandag”?
De fleste mener, at det hedder “blå mandag” fordi det kommer fra en tysk tradition. På tysk havde håndværkerne er tradition kaldet “Blauer Montag”. I følge de gamle traditioner fandtes der farversvende (håndværkere udlært i at farve tøj). Når de blev udlært tog de fri dagen efter, og de fejrede deres svendebevis ved at farve deres tøj blåt. Det var en “pjækkedag”, hvor de lavede en del ballade og var ret fulde.
Man mener så, at den danske festdag har overtaget dette tyske navn og oversat det, selv om det jo i dag i Danmark ikke er til håndværkere, men for konfirmandernes festdag. Men der er alligevel en del ligheder
- konfirmander tager også dagen fri som “pjækkedag“
- konfirmanderne er også på en måde “bestået” (de “gik til præst”)
- konfirmander bliver også tit fulde og lave måske ballade. Selv om de for det meste er meget søde!
Har man fri på blå mandag?
Nej, konfirmander har ikke automatisk fri på Blå mandag. Det er ikke en helligdag. Dog holder mange skoler traditionen i live og giver fri på denne dag. Men det kommer an på den enkelte skole.
Hvorfor hedder det blå mandag- helt kort
Blå mandag har arvet sit navn fra tyske håndværkere, der farvede deres tøj. De blev ligesom konfirmanderne fulde, lavede ballade og pjækkede også på dagen efter at de var bestået.