Der er ikke noget som et godt gab. Men hvad er grunden til, at vi gaber? Her kan du læse lidt mere om, hvorfor vi overhovedet har denne sære mekanisme. Og der er en præmie til dig, hvis du kan læse denne artikel uden at gabe overhovedet. Det smitter nemlig 🙂
Hvorfor gaber vi?
Den korte forklaring er, man ikke ved med 100% sikkerhed, hvorfor mennesker og dyr gaber. Der er en række forskellige forklaringer, som nok allesammen har lidt af sandheden. Men det er også et mysterie, man endnu ikke har løst.
De forskellige teorier kan opsummeres således.
- Fordi vi er trætte: Mange oplever at gabe, når de er trætte. Det er ikke en myte. De fleste mennesker begynder at gabe, når de har behov for at hvile sig.
- Socialt signal: Nogen mener, at det er et socialt signal om, at man er træt, så de andre ved, at det også er tid til at hvile. Det betyder nemlig på denne måde, at hele gruppen får hvilet. Det er ikke så nemt, hvis ikke alle er med på det.
- Opfriskning: Man kan se, at gabet øger blodgennemstrømning og hjertefrekvens. Det kan være en måde at friske kroppen op på kortvarigt.
- Afkøling: Lidt som en computer har hjernen en optimal arbejdstemperatur. Gabet hjælper med at afkøle hjernen, fordi der kommer mere luft til hovedet.
Mange nyere studier bekræfter, at opvarmning producerer flere gab. - Fysisk udstrækning: Ofte er gabet forbundet med, at kroppen strækkes. Det er sundt for kroppen at gøre dette, så musklerne ikke falder sammen. Det kan også forklare, hvorfor man mest gør det, når man er træt.
- Aflivet myte: Ekstra skud ilt: Tidligere troede man, at gabet ligesom gennem åndedrættet gav os et ekstra skud ilt, der kunne vække os op. Men undersøgelser har vist, at gabet ikke øger iltniveauet i kroppen.
Hvorfor smitter gabet?
Een af de mest tydelige egenskaber ved at gabe er, at det smitter. Man mener, at det er en social mekanisme for at signalere til gruppen, at det er tid til at hvile sig. Det gør man nemlig bedst i flok, så der er ro. Men der findes ikke en endegyldig konklusion – vi kan bare se, at det er sådan, det virker.
Gaber man, når man keder sig?
Nej, det er ikke på nogen måde bevist, at man gaber, når man keder sig. Det er et udtryk eller en myte. Men det er ikke et tegn på, at man keder sig. Måske er bliver man træt, når man keder sig – men så kommer gabet pga. trætheden – ikke kedsomheden.
Hvorfor gaber man
Der er forskellige teorier omkring at gabe. De siger, at vi gaber som en opfriskning, for at afkøle hjernen, signalere træthed eller for at udstrække kroppen. Sandheden er nok en kombination af disse.