Hvorfor fejrer vi pinse?

Pinsen er en helligdag, som de fleste har hørt om. Nogen bliver længe oppe for at “se pinsesolen danse” – altså stå tidligt op pinsemorgen, som er om søndagen. Men de færreste har helt styr på, hvad pinsen egentlig handler om. Her kan du læse mere om, hvad pinsen går ud på.

Pinseliljer
Pinseliljer er en af de mange traditioner i pinsen. Andre er at se pinsesolen danse, og i nogen lande er der endda karneval. Men den egentlig grund til pinsen er en helt anden.

Hvorfor holder vi pinse?

Pinsen er en tradition, der hænger sammen med påske. Se Hvorfor holder vi påske?

Det er en kristen tradition, som baserer sig på en historisk begivenhed. Påsken handler jo om, at der fandtes en mand, som hed Jesus, der gik på jorden og gjorde mirakler og fortalte om Gud, blev korsfæstet, og genopstod fra de døde på påskemorgen.

Pinsen er fejringen af, hvad der skete bagefter.

40 dage efter, at Jesus var genopstået, steg han til himmels. Derfor fejrer vi Kristi Himmelfart.

10 dage senere, altså præcist 50 dage efter, at Jesus var genopstået, sendte han “Helligånden” til sine disciple, og til alle kristne på jorden i alle tider herefter. Helligånden kan man kort forklare som den del af Gud, der lever i de kristne, og giver de kristne mod, og faktisk også Guds kraft til at gøre mirakler.

Pentecost Pinse Mosaic
På pinsens dag, 50 dage efter at Jesus var genopstået, kom “Helligånden” til disciplene. Det er Guds kraft. Den kom og viste sig fysisk som ild, som vist i denne mosaik. Den viste sig også ved, at disciplene kunne tale nye sprog. Den samme Helligånden lever i alle kristne i dag.

Da Helligånden kom, blev disciplene udrustet til at gå ud i verden og sprede Guds ord, kraft og godhed. Man kan sige, at kirken blev født ved denne begivenhed – nogen kalder derfor pinsen for “kirkens fødselsdag“.

Hvornår falder pinsen?

Pinsedag udregnes som at det er den syvende søndag efter påske (se hvorfor fejrer vi påske?).

  • Pinsen i 2017 falder søndag d. 4. juni.

Hvad er Helligånden?

Der er skrevet mange bøger om emnet, og det kan ikke udtømmes her. For Gud kan ikke udtømmes på så lidt plads. Men helt kort fortalt er Helligånden Gud – men den del af Gud, der lever i os, når vi tror på Jesus. Det er Helligånden, der “guider” de kristne, hjælper dem, støtter dem, leder dem ind i sandhed, og gør dem i stand til at udføre mirakler som fx. heling.

Hvorfor er der pinse – ultra kort

Pinsen er en kristen tradition og mere præcist fejringen af, at Gud sendte sin kraft i form af “Helligånden” ned til jorden, til alle disciple, der følger Jesus. Kristne i dag besidder den samme ånd.

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *