Hvor usundt er palmeolie?

Der er mange meninger om palmefedt, og nogen skriver, at det skulle være usundt. Her kan du læse, om dette er sandt eller ej. Palmefedt er en olie, der er presset fra palmeblade, f.eks. kokospalmer eller oliepalmer. Det er altså en vegetabilsk olie, som er udvundet fra plantefibre. Nogengange forekommer olien i hærdet form.

Så mange kalorier er der i popcorn
Der er blandt andet palmefedt i popcorn fra mikrobølgeovn. Her kan du læse, om palmefedt er usundt, eller om det er en myte.

Er palmefedt / palmeolie sundt?

Palmefedt er rigt på mættede fedtsyrer. Nogen mener, at fedt fra mættede fedtsyrer øger risikoen for hjertekarsygdomme og risikoen for at udvikle diabetes 2. Derfor kan man spørge sig selv, om palmeolie er usundt, fordi det indeholder mættet fedt.

Der er dog også en del undersøgelser (se f.eks. videnskab.dk, alun.dk), der sår tvivl om, hvorvidt mættede fedtsyrer virkelig er så specielt meget mere usundt end andre typer af fedt. Nogen mener endda, at vegetabilske olier som palmefedt er sundere for kroppen end animalske fedtstoffer.

Det er derfor ikke bevist, at palmefedt er farligt eller usundt for kroppen, og den komplekse diskussion omkring betydning af mættet versus umættet fedt er ikke entydig. Man kan derfor heller ikke entydigt sige, at palmefedt er usundt.

Generelt skal man passe på sit fedtindtag for at holde sin krop sund og i form, og i den forstand skal man selvfølgelig være påpasselig med, hvor meget fedt man indtager i sin mad – fordi det er kalorier.

Er produktionen af palmefedt skadeligt for miljøet?

Nogen kritiserer produktionen af palmeolie for at være skadelig for miljøet, da der enkelte steder anlægges palmeplantager til produktion af palmeolier på steder, hvor man har fældet regnskov. Det kan dog næppe siges, at der er en direkte sammenhæng mellem palmeolien generelt og skade på vores miljø, da den skadelige palmeolieproduktion er en forsvindende lille del af den samlede produktion af palmeolie. Man gør med andre ord ikke nogen forskel for et bedre miljø ved at undlade at købe palmeolie; nogen foretrækker dog at købe den økologiske / certificerede type. På den anden side er palmeolien vegetabilsk, en type af fedt, der er bedre for klodens miljø end produktionen af mange andre typer af fedt.

Så det korte svar er nej, palmeolie er ikke skadeligt for miljøet.

Er palmeolie godt eller skidt – det korte svar

Palmeolie som fødevare er ikke farligt eller specielt usundt for kroppen, mere end at du generelt skal være påpasselig med dit kalorie- og fedtindtag. Produktionen af palmeolie skader heller ikke klodens miljø.

Andre artikler om palmeolie:

Relaterede artikler

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *