Hvorfor hedder det jødekager?

Den såkaldte “jødekage” er en dansk småkage, som ofte er en del af den danske juletradition. Men har du undret dig over hvorfor det hedder en jødekage?

Her finder du svaret på dette spørgsmål, som kan redde diskussionen ved kagebordet – og måske julen. Julen fejrer jo trods alt, at en bestemt jøde blev født.

Sådan ser jødekager ud
Jødekager er en typisk dansk juletradition. Sådan ser de ud. De smager skønt! Billede og opskrift: anima.dk

Hvorfor hedder det en jødekage?

Man ved ikke med 100% sikkerhed, hvorfor det hedder jødekager. Der er forskellige forklaringer, som allesammen kan være sande.

  • En forklaring er, at de blev opfundet og bagt af bagere i Danmark, som var jøder. Selve småkagen har en historie som er omkring 150 år gammel. En del historier peger på, at disse kager kan været bagt og forhandlet af jøder i Købanhavn, og at kagen på denne måde fik sit navn.
  • En anden forklaring er, at kagen har et vist mellemøstligt præg, og derfor har fået sit navn. Det skyldes, at de oprindelige jødekager ikke blev lavet på kanel og sukker, men med kardemomme. Det er et krydderi, man bruger meget i mellemøsten – og mere end i Danmark.
  • Det kan jo sagtens være en kombination af disse to forklaringer, der er sandheden. Altså fordi jøder i København bagte denne kage, som på grund af deres madkultur havde et mellemøstligt præg.
  • Det kan også være fordi, at julen fejrer, at en bestemt jøde blev født – nemlig Jesus Kristus.

Hvorfor hedder det kanelkager?

I vores politisk korrekte kultur har nogen mennesker desværre et problem med navnet “jødekager”, selvom ordet “jøde” ikke er et nedsættende ord. Ordet “jøde” er et navn på et folk, ligesom hvis man siger “dansker”. Alligevel er det dog sådan, at nogen kalder “jødekager” for “kanelkager”. Dette navn kommer naturligvis fra, at jødekagerne har kanel og sukker på toppen.

Hvorfor hedder det jødekager – helt kort

Man er ikke helt sikkert, men det skyldes højst sandsynligt, at jødiske bagere i København opfandt og bagte kagen tilbage i 1800tallet, eller pga. dens mellemøstlige præg.

Se også

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *