Hvad betyder ordet “kognitiv”?

Mange når de læser ordet “kognitiv” har de et problem med at forstå ordet. Men det er faktisk hvad ordet betyder: “Forstå”. I denne artikel finder du forklaringen på, hvordan ordet kognitiv skal forstås, det kan forhåbentlig redde den næste kloge samtale, du har med nogen.

Hjernen og dens funktioner
Ordet kognitiv har noget med hjernen at gøre. Her kan du læse hvad.

Hvad betyder kognitiv?

Ordet kognitiv betyder forståelse, opfattelse eller erkendelse. Det henviser til et arbejde med menneskets mentale processer, altså de processer, der foregår i menneskets hjerne.

Det bruges tit i forbindelse med psykologisk behandling eller beskrivelse af mentale problemstillinger. Men alle mennesker er “kognitive” – så det er ikke navnet på en psykisk sygdom.

Hvordan bruges ordet kognitiv typisk?

Her er en række sammenhænge, hvor navnet “kognitiv” typisk bruges.

  • Man taler om kognitiv psykologi. Det er studiet og behandlingen af de mentale processer, og inkluderer tanker, perception (opfattelse), hukommelse, sprog, intuition, fornuft, intelligens og så videre. Det er delvis en videreudvikling af adfærdspsykologien “behaviorisme”.
  • Ordet “kognition” betyder erkendelse, tænkning eller anvendelse af viden. (Gyldendal)
  • Nogen skelner mellem “kold kognition” (logisk, symbolsk) og “varm kognitiv” (følelser, handling).
  • Ordet kan bruges i sætninger som “barnet har kognitive problemer”, personen har “kognitive vanskeligheder”, han har gode “kognitive evner”

Hvad betyder kognitiv – helt kort?

Ordet kognitiv betyder “forståelse” eller “opfattelse” og henviser til menneskets mentale processer; tanker, hukommelse, sprog og intelligens.

Del med andre

One comment

  1. tænker at ordene Recognition, rekonosere, vække genklang – kunne bruges som forklaring i den danske oversættelse?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *