Du har sikkert i forbindelse med jul hørt om “advent”, f.eks. “3. søndag i advent”. Men har du tænkt over hvor ordet kommer fra? Her finder du det simple svar på dette spørgsmål, som kan redde samtalen omkring julebordet.

Hvad betyder advent?
Ordet “advent” kommer fra latin “adventus” og betyder “ankomst“.
På dansk bruges det ofte i forbindelse med den danske juletradition, og betyder “Herrens komme”, med betydningen for den kristne kirke at “Vi venter på, at Jesus kommer”. Med andre ord – det er dagene op til jul, hvor man glæder sig og venter på dagen, hvor man fejrer, at Jesus kom på jorden, altså blev født.
Det er jo hvad julen handler om – en fejring af, at Jesus blev født for ca. 2.000 år siden.
Derfor er “1. søndag i advent” altså en del af “adventstiden”. Man kan kalde dette “ventetiden op til jul”, hvor man venter og med lysene “tæller op” til dagen, hvor man fejrer, at Jesus ankom.
Se også “hvornår er det jul?“og “hvor bor julemanden?“.
Hvordan bruges ordet advent typisk?
Her er en række forskellige betydninger af ordet “advent”.
- Man taler om “adventstiden“, som er “ventetiden” op til jul
- Man har selvfølgelig traditionen med adventssøndag, mange har hørt om – og mange tænder særlige lys på disse dage i en “adventskrans”;
- 1. søndag i advent
- 2. søndag i advent
- 3. søndag i advent
- 4. søndag i advent
- Faktisk er hele traditionen med jul, julepynt, lys, nisser og meget mere i december måned jo en “adventstradition” – man fejrer noget, før det kommer. I modsætning til sin egen fødselsdag begynder man jo ikke at pynte i mange dage op til, og flage i haven. Men det gør vi for denne særlige fødselsdag – selv om det også har en anden betydning, for nogen.
- Julepynt er altså også en adventstradition
Hvad betyder advent – helt kort?
Ordet advent betyder “ankomst”. Det er en ventetid op til julen, som jo fejrer, at Jesus “ankom”, altså blev født.