Etik & Tro

Hvorfor er der ondt i verden?

mening nat lys stjerner søge

mening nat lys stjerner søge

Der kan ikke herske tvivl om, at vi lever i en verden, hvor der findes ondskab. Denne verden er ikke perfekt. Men hvorfor er der ondt i verden? Hvor kommer det onde fra – og er der håb for menneskerne? I denne artikel kan du læse, hvorfor der er ondt i verden, og hvad du kan gøre ved det.

polen jøder lejr ondskab ondt vold

Når vi ser på verden må vi erkende, at alt ikke er fryd og gammen. Der er ikke fred, men vrede, vold og ondskab i menneskets hjerte. Billede: Auschwitz, Polen

Hvad er det onde?

Før vi kan svare på, hvorfor der findes ondt i verden, må vi slå fast, hvad det betyder. Hvad er “det onde”?

Vi kan kun se på, at der er noget, der er forkert, som vi skal lade være med, hvis vi har et moralsk kompas. Hvis vi ikke tror på, at der findes absolut rigtigt og forkert, så kan man ikke sige, at noget er ondt. Derfor må vi have en referenceramme. Der findes noget, der er ondt – og det afhænger ikke af, hvad man selv mener, der er rigtigt. Ellers kunne man fx. ikke anklage Hitler for at være ond – han mente jo selv, at det han gjorde, var godt.

At tale om det onde kræver, at vi har et absolut forhold til ondskab, ikke et relativt. Vi skal have et moralsk kompas – ellers kan vi ikke tale om rigtigt og forkert. Men hvad er kompasset? Hvem bestemmer, hvad der er ondt?

Det moralske kompas

En god absolut referenceramme er den kristne bibel. I Biblen finder vi et absolut moralsk kompas, som ikke afhænger af mennesker. Den siger f.eks., at der er forkert at myrde. Det kan ikke diskuteres, og det kan ikke afhænge af, hvem man er, og hvilken kultur eller tid, man lever i. Det er altid forkert at myrde.

På samme måde er det  i følge biblen altid forkert at stjæle, være sin ægtefælle utro, bagtale, hade og snyde andre. Biblen beskriver mange af de ting, vi inderst inde godt ved, vi ikke må.

Psykiatri Psykologi Depression Alene

For at kunne tale om ondskab skal vi have et absolut moralsk kompas at styre efter. Men hvad er det?

Hvorfor er der ondt i verden?

Nu hvor vi har slået fast, at vi er nødt til at have et absolut moralsk kompas for at kunne tale om “ondt”, så kan vi også komme tættere på at besvare spørgsmålet.

Biblen fortæller, at Gud er god. Han er ikke ond. Han har ikke noget mørke i sig, og gør intet forkert. Hvor kommer det onde så fra, hvis han har skabt det hele?

Biblen fortæller, at Gud lavede jorden, dens dyr og planter, og til sidst mennesket. Dem satte han i en have, hvor han vandrede med dem.

Men ligeså vigtigt er, at han skabte mennesket med en fri vilje.

Det onde i verden kom ind, da mennesket valgte at gøre oprør mod Gud. Mennesket gav tilladelse til det.

Desværre var Satan der også. Han var en engel, Gud havde lavet, som i misundelse gjorde oprør. Han snød Adam og Eva til at bryde deres aftale med Gud og gå væk fra Gud. Han havde nemlig skabt os til selv at kunne vælge mellem godt og ondt.

Det er derfor, der er ondt i verden. Da vi valgte at gøre oprør mod Gud, og spise af kundskabens træ, kom ondskaben ind i verden. Synden kom ind i verden. Med synden kom al had, vrede, ondskab, vold og krig. Med synden kom også al misundelse, bitterhed, jalousi, depression – og faktisk også al sygdom.

Verden var perfekt, men vi gik væk fra Gud. Det kaldes syndefaldet, og det er derfor, at der er ondt i verden. Det hele stammer fra een mand og kvindes handling.

Det onde – inde i dig

Det onde er altså noget, som vi allesammen bærer på. Det er noget, vi har arvet fra Adam og Eva. Vi bærer alle på denne ondskab i vores hjerter, som stammer fra vores oprør mod Gud, og fra, at vi stoler på os selv.

Skal vi af med ondskaben skal vi derfor se på os selv, og ikke på andre, vi synes er værre end os selv. Forandringen starter i vores eget hjerte.

Er du villig til at starte med dit eget hjerte, og komme af med det onde?

Hvad nu? Kan vi vinde over det onde?

Vi kan ikke vinde over det onde, hvis vi ikke har et moralsk kompas. Så kan noget, som én person synes er forkert, være rigtigt for naboen. Så vil uenigheden aldrig stoppe. Vi kan kun vinde over det onde, hvis vi er enige om, hvad ondskab er.

Biblen fortæller, at ligesom synden kom ind i verden gennem een mands handling – Adam, kom også redningen for alle mennesker ind i verden gennem et menneske – Jesus (se Hvem er Jesus?). Det tror vi på som kristne.

Det er muligt at vinde over ondskab. Der findes en redning.

Da Jesus kom blev det muligt at bekæmpe ondskaben i verden og få magten over den. Jesus døde på korset af denne årsag. Han tog den straf, vi har fortjent for at fornægte Gud og synde imod ham – og være onde imod hinanden.

Når vi forstår det kan vi leve et nyt liv, hvor synden – ondskaben, sygdommen, misundelsen, volden, hadet – ikke længere har magten over os.

Med Jesus er det muligt at blive fri. Det foregår ved, at vi gennem troen på Ham får evnen til at leve et bedre liv i kærlighed til andre mennesker.

Vores gamle liv (ondskaben, red) er korsfæstet med Jesus, så synden ikke længere har ret til at regere over os. Derfor er vi ikke længere slaver af synden.

Biblen, Romerbrevet 6:6

Kan vi så komme af med al ondskab i verden?

Ja, det er muligt at udrydde al ondskab i verden. Men det kræver, at vi lytter til Gud, og ikke til os selv.

Vi kommer af med ondskab ved at vende os fra synden i vores liv og tage imod Jesus som frelser. Du kan starte med at bede denne bøn:

“Gud, jeg tror på, at du gav din søn, så verden kan blive fri fra ondskab. Lav mit eget hjerte om, og gør mig til dit barn.

Frels mig fra ondskaben – også den jeg har inde i mig selv.”

Hvis du vælger at følge Jesus skal du herefter døbes på din tro.

Hvorfor findes det onde – helt kort

Den absolutte ondskab findes, fordi mennesket lever i modstand mod Gud. Det er muligt at blive fri fra ondskaben, hvis vi tager imod Jesus, og lever med ham.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar