Hvorfor drømmer man?

Alle mennesker drømmer – nogen kan huske deres drømme, andre kan ikke. Uanset hvad du drømmer, så er der forskellige grunde til, at din hjerne gør det. I det følgende kan du læse mere om baggrunden for, at mennesket drømmer, når det sover.

Hjernen og dens funktioner
Drømmen er noget, hjernen gør af sig selv, når du sover.

Hvorfor drømmer vi?

Der er en række forskellige teorier omkring hvorfor vi drømmer. De siger ikke allesammen det samme – det er altså ikke entydigt eller 100% afgjort, hvorfor mennesker drømmer. Men de fleste mener, at det har noget med følgende forskellige årsager at gøre:

  • Processering af hukommelse: Drømmen hjælper til at fasttømre det, du har lært.
  • Udvider din bevidsthed: Din hjerne “fortsætter” med at behandle de emner, du har tænkt på eller reflekteret over i løbet af dagen. Mange mennesker oplever, at de drømmer om ting, der fylder meget i deres liv. Ofte kan drømmen handle om noget, der skete i løbet af dagen.
  • Psykologisk balance: Din hjerne håndterer svære, komplicerede, ubehagelige tanker, følelser og oplevelser, for at opnå psykologisk eller emotionel balance. Du kan ofte drømme ting, som er det modsatte af, hvad du ønsker, fx. at dine kære kommer til skade eller lignende.
  • Beskyttelse: I forlængelse af balancen er drømmen hjernens måde at beskytte dig på, og gøre det klar til flere indtryk den næste dag
  • Man kan måske samlet set sige, at meget tyder på, at drømmen er hjernens måde at få tingene til at falde på plads på. Og det er der behov for, fordi du modtager utrolig meget information hver eneste dag ind i din hjerne.
  • Fordi Gud taler til dig: Mange har oplevet overnaturlige drømme, hvor de bliver advaret, får ting at vide, de ellers ikke kunne vide, og på anden vis får overnaturlig, sand information i deres drømme.
    Langt fra alle drømme er fra Gud. Når Han taler til dig er du klar over, at drømmen ikke er som alle andre.

Drømmen er stadig et mysterie. Ingen kender endnu den fulde betydning af at drømme. Men een ting er man enige om: Drømmen har vigtige biologiske, kognitive og psykologiske effekter.

Hvad sker der, hvis man ikke drømmer?

Alle mennesker skal sove. Uden at sove kan du ikke drømme, og så får din krop ikke slappet af, og din hjerne kommer ikke i balance.

Derfor vil personer, der ikke sover særligt godt, typisk være mere sårbare overfor psykiske lidelser. Hjernen får ikke lejlighed til at drømme – og har ikke tiden til at få dine oplevelser, følelser og tanker i balance, inden en ny dag starter.

Kan man påvirke eller kontrollere drømme?

Nogen mennesker eksperimenterer med at påvirke deres drømme. Det kan gøres gennem alkohol, stoffer, lytte til lyde i længere perioder inden man sover, osv. Disse metoder anbefales ikke – lad hjernen arbejde selv.

Hvorfor drømmer man – kort fortalt?

Hjernen drømmer for at få tingene til at falde på plads – behandle indtryk, gemme læring, reflektere over svære afgørelser, og beskytte dig mod de mange ting, du oplever hver dag. Nogen mener også, at visse drømme er fra Gud.

Andre artikler

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *